Exkurze do ZD Dolany

06.10.2014 09:36

Exkurze do ZD Dolany

01.10.2014 09:10

Ve čtvrtek 25. září 2014 se žáci 8. a 9. ročníku ZŠ Dobré v rámci školního projektu “Pečuj o své zdraví“ (podpořený Královéhradeckým krajem v rámci programů zaměřených na prevenci rizikového chování a zdravý životní styl dětí a mládeže) zúčastnili exkurze do Zemědělského družstva Dolany, odkud škola odebírá ovoce v rámci projektu “Ovoce a zelenina do škol.“  Žáci měli příležitost seznámit se s cestou ovoce ze stromu až na náš stůl a jako bonus ochutnali několik odrůd právě dozrávajících jablek. Součástí této exkurze byla také návštěva míst spojených s životem a tvorbou Boženy Němcové. Žáci si prohlédli Rudrův mlýn a Staré bělidlo v Babiččině údolí a Barunčinu školu v České Skalici.

Tato exkurze zahrnuje mnoho mezipředmětových vztahů, mnoho oblastí vzdělávacího programu. Souvisí nejen se zdravou výživou, ukazuje na zavádění moderní techniky do zemědělské výroby, zdůrazňuje význam poctivé práce, poukazuje i na tržní ekonomiku a spojení teorie s praxí.

p. uč. Hrušková

Dne 25. 9. 2014 vyjela základní škola Dobré na exkurzi do České Skalice a jejího okolí. Jako první jsme navštívili Barunčinu školu a dozvěděli jsme se spousty nových informací o Boženě Němcové, o jejím mládí i školním prospěchu. Dokonce jsme zjistili, že byla zapsána do Zlaté knihy. Poté jsme navštívili Zemědělské družstvo Dolany. Tam nás vzali do dvou jablečných sadů, ve kterých jsme si mohli utrhnout jablko. Většina z nás se do jablek s chutí hned pustila, jiným v tom bránila rovnátka. Také nás zavedli do skladů, kde jsme viděli různé stroje na třídění a mytí jablek. Jablka byla opravdu výborná a tak nás nechali, abychom si ve skladu vzali další. A ke konci jsme jeli do Ratibořic na Staré Bělidlo a Rudrův mlýn. Když jsme si vše prohlédli, šli jsme se také podívat k Viktorčině splavu. A pak jsme jeli celí unavení domů. Závěrem musím dodat, že všechno bylo hezké, ale nejvíce se mi líbilo v ZD Dolany.

Lenka Rozínková, žákyně 8.r.