BESEDA NA ŽIVINĚ

14.10.2009 20:28

V rámci projektu Živočichové ve volné přírodě se vydali žáci 1. – 5. ročníku ZŠ Dobré ve středu 14. 10. 2009 na mysliveckou chatu na Živině – mezi obcemi Dobré a Hlinné.

Cestou tam i zpět nás v tento den provázel slabý vítr s prvními sněhovými vločkami, které nás po cestě pěkně štípaly do obličeje. A to jsme ještě netušili, že druhý den si bude dělat počasí legraci nejen z nás lidí, ale i ze zvířátek žijících ve volné přírodě. Nastala totiž sněhová kalamita.

Po příchodu na chatu nás přivítal předseda MS Dobré pan Zdeněk Fryml . Další myslivec – pan Jiří Zajíc, který se pečlivě o chatu stará – nám na uvítanou uvařil výborný jahodový čaj, nabídl nám sušenky ve tvaru zvířátek a malou čokoládku. Moc nám to všechno chutnalo. Po občerstvení nám pan Fryml pěkně v teplíčku za praskotu dřeva v krbu vyprávěl o myslivosti , o zvířatech žijících v lese, o tom, jak se o ně myslivci starají a jak jim můžeme pomoci i my děti, o tom, jak má vypadat správný myslivec a co všechno myslivci dělají. Hodně jsme s panem Frymlem besedovali a vyprávěli i různé příhody z lesa. Po krátké přestávce jsme poznávali všechna zvířata, ptáky a trofeje, které visí na stěnách chaty. Hodně jsme toho všichni poznali, ale něco bylo pro nás těžké. Poradil nám pan Fryml. Po „poznávačce“ nás čekal malý testík, ve kterém jsme měli dokázat, zda jsme si vůbec něco zapamatovali. Trochu lehčí byl pro žáky 1. , 2. , 3. ročníku, těžší pro 4. a 5. ročník. Páni myslivci nám vůbec nenapovídali. Po testu jsme za pěkné vypravování a pěkné přijetí na chatě předali myslivcům drobné dárečky, které jsme vyráběli ve škole a rozloučili jsme se písničkou Na tý louce zelený. Skoro jsme zapomněli zpívat, když nás pan Fryml při ní doprovázel na zvláštní hudební nástroj, ale zpívalo se nám všem s novým nástrojem velice dobře.

Cestou zpět nás postihla menší sněhová vánice a do školy jsme dorazili s pěkně červenými tvářičkami. Turistickou vycházkou jsme udělali i něco pro své zdraví.

Hned druhý den ráno jsme se všichni sešli v I. třídě , vyhodnotili si testíky z chaty /dopadly velice dobře/ a byli jsme všichni pochváleni za pěkné chování a besedování na myslivecké chatě. 3. a 4.ročník ještě namaloval při výtvarné výchově zvířata a ptáky z chaty, 1. a 2. ročník je měl za úkol poznat a ještě jsme si o nich vyprávěli různé zajímavosti. Čtvrtˇáci nám ještě přečetli své slohové práce a jejich výsledkem je tento článek v novinách. Žáci 2. ročníku popisovali lišku podle zadané osnovy, moc pěkně ji i namalovali. Prvňáčci přispěli svými básničkami a písničkami o zvířátkách a někteří zvířátka i malovali – moc se jim to povedlo!

Při hodnocení projektu jsme všichni zjistili, že jsme vlastně při něm vystřídali skoro všechny předměty, které máme na rozvrhu hodin.

Moc se nám to všechno líbilo a těšíme se , až zase někdy mysliveckou chatu na Živině opět navštívíme! Mysliveckému sdružení touto cestou děkují za všechny žáky a za paní učitelky

                                                                                                                                                                        žáci 4. ročníku   I. st. ZŠ Dobré!